Sosyal Medya

Dünya

ABD’den oruç yasağına tepki

ABD, Çin’in kuzeybatısındaki Doğu Türkistan’da etnik ve dini azınlıklara Ramazan ayında uygulanan ayrımcılık ve kısıtlamalardan ‘derin kaygı’ duyduklarını bildirdi.



ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki’ye DoÄŸu Türkistan’da Müslümanlara uygulanan oruç yasağı soruldu.

Çin’de etkin ve dini azınlıklara yönelik özellikle kutsal ramazan ayında uygulanan ayrımcılıklardan derin kaygı duyduklarını belirten Psaki, “Çinli yetkililerin gerilimi azaltacak yönde adım atmaları çaÄŸrısında bulunuyoruz. Çin’in dini özgürlükleri ve diÄŸer evrensel insan haklarını koruyacaklarına dair sözlerini tutmasını istiyoruz” dedi.

Psaki, bir soru üzerine Müslümanlara yönelik kısıtlamaların daha önce de yaÅŸandığını vurgulayarak, Uygurlara uygulanan ayrımcılığa yönelik endiÅŸelerini birçok kez dile getirdiklerini kaydetti. 

Uygurlara oruç yasağı

Çin, 'Radikal grupların' saldırılarını gerekçe gösterip DoÄŸu Türkistan'daki Uygurlara yönelik oruç yasağını yeniden yürürlüÄŸe koydu. Pekin yönetimi, öÄŸrenci ve devlet memurlarının oruç tutmasına yasak getirdi. 

Çin’in Sincan dediÄŸi DoÄŸu Türkistan’da okullara ve idari binalara asılan genelgede beden saÄŸlıklarını korumalarını saÄŸlamak için öÄŸrencilerin oruç tutmalarının yasaklandığı belirtildi.

Ruoqiang’daki bir okula asılan resmi yazıda “ÖÄŸretmenler hiçbir dini aktiviteye katılamaz ve öÄŸrencilerini herhangi bir dini aktiviteye katılmaya teÅŸvik edemez” ifadesi kullanıldı.
Yerel Komünist Parti ve idari yönetimlerin internet sitelerinde de memurlarla parti üyelerinin oruç tutmamaları talep edildi.

'Oruçluları bulmak için bedava yemek dağıttılar'

Almanya’da yaÅŸayan Dünya Uygur Kongresi Sözcüsü DilÅŸat RaÅŸit, Salı günü Komünist Parti çalışanlarının, Uygurların oruç tutup tutmadığını sınamak için halka bedava yiyecek içecek dağıttığını söyledi.

RaÅŸit, “Uygurların inançlarını bastırmaya yönelik bu adımlar Çin’de daha geniÅŸ çatışmalara yol açar” uyarısını yaptı. 

DoÄŸu Türkistan’daki Bole kentinde ise öÄŸretmenler öÄŸrencilerin girmelerini engellemek için cami kapılarında nöbet tutmaya çaÄŸrıldı. 

Oruç yasağı ilk deÄŸil

Komünist Parti din ve eÄŸitimin tamamen ayrı olmasını savunurken, bu politika Budist, Hristiyan ve Daoist olan Çin’in ana etnik grubu Hanlar’a nadiren uygulanıyor.

Çin daha önce de Ramazan aylarında DoÄŸu Türkistan’da oruç tutmayı yasaklamıştı.

Ancak bu yıl bölge oldukça hassas. 

22 Mayıs’ta DoÄŸu Türkistan’ın baÅŸkenti Urumçi’de düzenlenen bombalı saldırıda 43 kiÅŸi hayatını kaybetti. 22 Haziran’da polis saldırgan olduklarını söylediÄŸi 13 kiÅŸiyi bombalı saldırıdan hemen önce öldürdüÄŸünü açıkladı.

Ardından Çin'in geleneksel gözdağı niteliÄŸindeki toplu yargılamaları baÅŸladı. DoÄŸu Türkistan’da düzenlenen bombalı saldırıların ardından Pekin, Müslümanları suçlayıp onlarca Uygur’u stadyumlarda yargılayıp 9 kiÅŸiye idam cezası verdi. 

Çin ‘terörist’ dediÄŸi grupları ayrılıkçılıkla suçlarken Uygurlar da bu bahaneyle kendilerine ayrımcılık uygulandığını söylüyor

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.